Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Γυναίκες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης - Pedro Almodobar

Γυναίκες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης 
στο Μικρό Παλλάς






Σκηνοθεσία : Γιάννης Κακλέας
με την Σμαράγδα Καρύδη την Βίκυ Σταυροπούλου και την Αριέτα Μουτούση
Ενδυματολόγος: Ειρήνη Τσακίρη
Ράψιμο κοστουμιών : Olga Evseeva (Ολγα Εβσέεβα)








με την Βίκυ Σταυροπούλου στο ατελιέ της Ολγας στο Παγκράτι
---------------------------------------------------------------------------------------------------
«Γυναίκες στα Πρόθυρα Νευρικής Κρίσης», η ξεκαρδιστική κωμωδία των Jeffrey Lane & David Yazbek, βασισμένη στην ομώνυμη ταινία του Pedro Almodovar. 

Το έργο διαδραματίζεται μέσα σ’ ένα 48ωρο στη Μαδρίτη και αφηγείται τις ιστορίες διαφόρων γυναικών που οι σχέσεις τους με τους άντρες, τις οδηγούν σε μια δίνη έρωτα, πάθους και πλήρους σύγχυσης…

Ο Ιβάν εγκαταλείπει την Πέπα κι Εκείνη προσπαθεί απεγνωσμένα να τον βρει για να της εξηγήσει την αιτία. Ταυτόχρονα ψάχνουν να τον βρουν η σύζυγός του και ο γιος τους. Την ώρα που στο σπίτι της Πέπα  ζητά καταφύγιο  η κολλητή της  γιατί ο καινούργιος της εραστής αποδείχθηκε ότι ήταν τρομοκράτης. Ζητούν συμβουλές από μια δικηγόρο που τελικά είναι η καινούργια ερωμένη του Ιβάν κι έτσι όλων οι ζωές μπλέκονται μ’ έναν ιδιαίτερο, σουρεαλιστικό και εν τέλει ξεκαρδιστικό τρόπο.



Η ταινία Mujeres al borde de un ataque de nervios προβλήθηκε το 1988 με μεγάλη επιτυχία (και στη χώρα μας) και ήταν αυτή που έκανε διάσημο τον Αλμοδόβαρ διεθνώς. Προτάθηκε για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας. Διακρίθηκε με πέντε βραβεία  Goya στην Ισπανία και δύο βραβεία European Film Awards. Πρωταγωνιστούσε μια πλειάδα διάσημων στην Ισπανία ηθοποιών ανάμεσα στους οποίους η Carmen Maura και ο Antonio Banderas.

Δύο δεκαετίες αργότερα οι Lane και Yazbek ανέλαβαν τη θεατρική προσαρμογή και η παράσταση ανέβηκε το 2010 στο θέατρο Belasco στο Broadway. Προτάθηκε για τρία βραβεία Tony και διακρίθηκε με βραβεία Outer Critics' Circle Awards και Drama Desk Awards.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Γιάννης Κακλέας. Η απόδοση είναι του Θοδωρή Πετρόπουλου, τα σκηνικά σχεδίασε ο Μανόλης Παντελιδάκης και τα κοστούμια η Ειρήνη Τσακίρη και η Σοφία Νικολαϊδη.

Πρωταγωνιστούν: Σμαράγδα Καρύδη, Βίκυ Σταυροπούλου, Αριέττα Μουτούση, Αντώνης Φραγκάκης, Νεφέλη Ορφανού, και οι: Ντορέττα Παπαδημητρίου, Βαγγέλης Χατζηνικολάου, Μαρία Κωνσταντάκη, Κίμων Φιορέτος, Κωνσταντίνος Κακούρης, Ιvan Svitailo.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου